• Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size

Kolostoma

Alterna program za ljude koji žive sa kolostomom

Kada ste nakon operacije postali korisnik kolostome, u većini slučajeva imate tvrdu stolicu. Zbog toga, obično trebate koristiti zatvorene vrećice. Ove vrećice su dizajnirane za sigurnu jednokratnu upotrebu, te se moraju baciti nakon što se napune. Vrećice su dostupne u dvije varijante, a to su jednodijelni i dvodijelni sustav.


Koja je razlika između jednodijelnog i dvodijelnog sustava?

Jednodijelni sustav je onaj u kojem je vrećica već unaprijed i trajno spojena sa pločicom i s njom već u pakiranju čini jedinstven proizvod.

Zbog jake fizičke veze među njima, nije moguće odvojiti pločicu od vrećice.

Pločica je ljepljiva i aplicira se na kožu oko stome. Kada se vrećica napuni, cijeli sustav (pločica i vrećica) se uklanjaju i odlaže zajedno, a zatim na vašu stomu lijepite novu jednodijelu stoma vrećicu. Neki korisnici preferiraju jednodijelni sustav apliciranja, jer je nešto fleksibilniji od dvodijelnog.

Sa druge strane dvodijelni sustav sastoji se od odvojene pločice i zasebne vrećice. Pločica je ljepljiva i lijepi se na kožu oko stome, a tek nakon što se pločica učvrsti na koži, na nju montirate vrećicu. Spajanje pločice i vrećice osigurano je sustavom prstena sa osiguračem. Kada ispravno spojimo pločicu s vrećicom, čuje se „klik“ koji će potvrditi da je pločica sigurno spojena sa vrećicom.

Kada dođe vrijeme za promjenu vrećice kod dvodijelnog  sustava, samo se vrećica mijenja i odlaže. Pločica i dalje ostaje na koži, te se na nju može aplicirati nova vrećica. Naravno, ni pločica ne može trajno ostati na koži. Preporuka je da se mijenja drugom pločicom nakon što se na njoj izmjeni 2-5 vrećica. Vrećica se treba mijenjati ovisno o intenzitetu vaše stolice i par puta dnevno.

Neki korisnici dvodijelni sustav smatraju ugodnijim za kožu od jednodijelnog, jer se pločica prilijepljena na kožu oko stome ne treba u ovom slučaju mijenjati tako često, te se samim tim stvara manja iritacije kože. Izbor jednodijelnog ili dvodijelnog sustava ovisi prije svega o vašim osobnim preferencijama i tipu vaše kože, odnosno njezinoj osjetljivosti.

U svakom slučaju, Alterna vrećice za kolostomu su mekane, ugodne i diskretne. Napravljene su od materijala koji ne šiti neželjene šuškave zvukove, te imaju ugrađeni filter za uklanjanje neugodnih mirisa. Ona strana vrećice koja se naslanja na kožu napravljena je od prijatnog materijala, koji „diše“ i ne iritira kožu Vrećica je napravljena od kombinacije materijala koji se sa izvana brzo suše, pa se s Alterna vrećicom možete tuširati, čak i plivati bez ikakvih problema.

 

Karakteristike Alterna pločica

Ispitivanja kože na ljudima koji koriste stomu su pokazala da 45% njih ima probleme sa kožom oko stome, te da 77% kožnih problema su povezani sa tim što koža dolazi u kontakt sa izlučevinama stome.

Zdrava koža oko stome je od velikog značaja za kvalitetu života. Prema tome, krucijalno je da pronađete stoma pomagalo koje odgovara vašoj stomi i vrsti kože, te da se brinete o koži.

Alterna je proizvodni program jednodijelnih i dvodijelnih stoma pomagala razvijenih sa posebnim fokusom na zdravu kožu i sigurnost. Alterna je dizajnirana da odgovori izazovima različitih oblika tijela i stoma, kao i potrebama normalnog svakodnevnog života.

Alterna ljepilo je sačinjeno od dva različita sloja ljepila zarolana u jedinstvenu spiralnu strukturu, ujedinjujući dva materijala. Smeđi sloj omogućava prijanjajuću moć, dopuštajući sigurno prianjanje koži, smanjujući rizik curenja. Dok bijeli sloj upija vlažnost kože, štiteći kožu od iritacije i čineći pomagalo lakše za uklanjanje.

Na zatvorenoj vrećici nalazi se filter koji je integriran u vrećicu, dopuštajući da zrak neometano struji, time minimizirajući napuhivanje vrećice i eliminirajući smrad.

Dvodijelni alterna sustav nudi sigurnosni ključ sa spojkom, koji je jednostavan za korištenje: „okreni i klikni“ za sigurno zaključavanje! Posjeduje zvučni klik, tako da ljudi mogu biti mirni nakon što ga čuju, tj. pomagalo je sigurno. Nadalje, možete okrenuti ključ u poziciju koja vama najviše odgovara.

 

 

 


Nećete više imati nedoumicu o tome što izabrati: sigurnost ili brigu o koži, kada budete birali pomagalo za sebe, jer stoma pomagalo kao Alterna omogućava oboje!