• Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size

Urostoma


Alterna program za ljude koji žive sa urostomom

Kada ste nakon operacije postali korisnik urostome, vi trebate koristiti vrećice koje su specijalno dizajnirane da mogu biti pražnjenje i dok ih nosite, te da ih ponovno zatvorite, ako je potrebno.

Alterna vrećice za urostomu imaju otvor na dnu kroz koji se ispušta nakupljeni urin u vrećici, a nakon toga se vrećica opet sigurno zatvori sa za to predviđenim čepom, koji se nalazi vezan za stjenku otvora. Alterna vrećice dizajnirane su za nekoliko ponovljenih radnji ispuštanja i zatvaranja, nakon čega se trajno bacaju. Vrećice su dostupne u dvije varijante, a to su jednodijelni i dvodijelni sustav.


Koja je razlika između jednodijelnog i dvodijelnog sustava?

Jednodijelni sustav je onaj u kojem je vrećica već unaprijed i trajno spojena sa pločicom i s njom već u pakiranju čini jedinstven proizvod. Zbog jake fizičke veze među njima, nije moguće odvojiti pločicu od vrećice.

Pločica je ljepljiva i aplicira se na kožu oko stome. Kada se vrećica napuni, cijeli sustav (pločica i vrećica) se uklanjaju i odlaže zajedno, a zatim na vašu stomu lijepite novu jednodijelu stoma vrećicu.

Neki korisnici preferiraju jednodijelni sustav apliciranja, jer je nešto fleksibilniji od dvodijelnog.

Sa druge strane dvodijelni sustav sastoji se od odvojene pločice i zasebne vrećice. Pločica je ljepljiva i lijepi se na kožu oko stome, a tek nakon što se pločica učvrsti na koži, na nju montirate vrećicu. Spajanje pločice i vrećice osigurano je sustavom prstena sa osiguračem. Kada ispravno spojimo pločicu s vrećicom, čuje se „klik“ koji će potvrditi da je pločica sigurno spojena sa vrećicom.

Kada dođe vrijeme za promjenu vrećice kod dvodijelnog sustava, samo se vrećica mijenja i odlaže. Pločica i dalje ostaje na koži, te se na nju može aplicirati nova vrećica. Naravno, ni pločica ne može trajno ostati na koži. Preporuka je da se mijenja drugom pločicom nakon što se na njoj izmjeni 2-5 vrećica.

Neki korisnici dvodijelni sustav smatraju ugodnijim za kožu od jednodijelnog, jer se pločica prilijepljena na kožu oko stome ne treba u ovom slučaju mijenjati tako često, te se samim tim stvara manja iritacije kože. Izbor jednodijelnog ili dvodijelnog sustava ovisi prije svega o vašim osobnim preferencijama i tipu vaše kože, odnosno njezinoj osjetljivosti.

U svakom slučaju, Alterna vrećice za urostomu su mekane, ugodne i diskretne. Napravljene su od materijala koji ne širi neželjene šuškave zvukove. Ona strana vrećice koja se naslanja na kožu napravljena je od prijatnog materijala, koji „diše“ i ne iritira kožu Vrećica je napravljena od kombinacije materijala koji se sa izvana brzo suše, pa se s Alterna vrećicom možete tuširati, čak i plivati bez ikakvih problema.

Vašu vrećicu lako ćete ispustiti putem otvora na njezinom dnu i opet lako zatvoriti čepom. Čep omogućava potpuno sigurno zaptivanje vrećice tijekom njezinog korištenja, lako se skida i vraća natrag, te je isključena mogućnost njegovog gubitka, jer je vezan za stjenku otvora. Vrećica je dizajnirana za potpuno higijensko korištenje, te precizno i potpuno izbacivanje sadržaja, tako da ne postoji mogućnost zaostatka sadržaja u njoj. Također je eliminirana mogućnost neželjenog rasipanja urina.

Alterna vrećice za urostomu imaju ugrađen bespovratni ventil, koji sprječava povratak urina prema urostomi, čime se smanjuje rizik od urinarne infekcije, sprječava slabljenje ljepila na pločici i infekciju kože.

 

Karakteristike Alterna pločica

Ispitivanja kože na ljudima koji koriste stomu su pokazala da 45% njih ima probleme sa kožom oko stome, te da 77% kožnih problema su povezani sa tim što koža dolazi u kontakt sa izlučevinama stome. Zdrava koža oko stome je od velikog značaja za kvalitetu života.

Prema tome, krucijalno je da pronađete stoma pomagalo koje odgovara vašoj stomi i vrsti kože, te da se brinete o koži.

Alterna je proizvodni program jednodijelnih i dvodijelnih stoma pomagala razvijenih sa posebnim fokusom na zdravu kožu i sigurnost. Alterna je dizajnirana da odgovori izazovima različitih oblika tijela i stoma, kao i potrebama normalnog svakodnevnog života.

Alterna ljepilo je sačinjeno od dva različita sloja ljepila zarolana u jedinstvenu spiralnu strukturu, ujedinjujući dva materijala. Smeđi sloj omogućava prijanjajuću moć, dopuštajući sigurno prianjanje koži, smanjujući rizik curenja. Dok bijeli sloj upija vlažnost kože, štiteći kožu od iritacije i čineći pomagalo lakše za uklanjanje.

Dvodijelni alterna sustav nudi sigurnosni ključ sa spojkom, koji je jednostavan za korištenje: „okreni i klikni“ za sigurno zaključavanje! Posjeduje zvučni klik, tako da ljudi mogu biti mirni nakon što ga čuju, tj. pomagalo je sigurno. Nadalje, možete okrenuti ključ u poziciju koja vama najviše odgovara.

 


Nećete više imati nedoumicu o tome što izabrati: sigurnost ili brigu o koži, kada budete birali pomagalo za sebe, jer stoma pomagalo kao Alterna omogućava oboje!